Media

De Limburger 26 april 2019
Foto oranjeboom 26 april 2019
Arikel koningshuis bomen
De Limburger 28 april 2018De Limburger 28-04-2018

  Via Limburg 3 mei 2018Krant


 Via Limburg 26 april 2018Via Limburg 26-04-2018


Knallend koningsfestijn

Het groepje hardlopers dat het wel geinig vindt om op deze Koningsdag in het oranje gekleed over het Vrijthof te rennen, schrikt zich zicht- en hoorbaar wezenloos. De presentator van de Buitengewone Vlaggenparade – een verwijzing naar het Maastrichtse militaire verleden – heeft even eerder dan ook niets te veel gezegd: zo dadelijk klinkt er een kanonschot, denk vooral aan uw oren. De oorverdovende knal zorgt er rond kwart over elf voor dat de hele stad Maastricht in één klap klaarwakker is. Ook zij die een steenworp verderop met ­hevig slaaptekort kampen omdat ze in alle vroegte – tegen zessen – hun standjes hebben opgebouwd voor de Vrijmarkt in het Stadspark. „Vergeleken met het twijfelgeval van vorig jaar, was dit inderdaad een heel goede knal”, moet ook de presentator beamen. Niemand van de tweehonderd aanwezigen op het Vrijthof vindt het dan ook heel erg dat even later, tijdens de saluutschoten van de jubilerende Maastrichter Brigade (20-jarig bestaan), een van de vier geweren dienst weigert. Het klinkt met drie al hard genoeg.

Nadat burgemeester Annemarie Penn-te Strake de Maastrichtenaren heeft opgeroepen om „Koningsdag in je hart te voelen”, brengt de Koninklijke Harmonie van Heer een aubade aan de aanwezige gedecoreerden, die aanstonds in het Theater aan het Vrijthof zullen worden bejubeld tijdens een bijeenkomst voor alle Maastrichtenaren die in het verleden een lintje mochten ontvangen. Aan de andere kant van het Vrijthof wordt inmiddels met man en macht gewerkt aan de opbouw van de sportveldjes voor kinderen. Zij kunnen zo dadelijk, op muziek van een keur aan beginnende artiesten, naar hartenlust gaan voet- of basketballen, fietsen of tekeergaan op het springkussen. Ook is er een miniatuurversie van een obstakelrun, ter promotie van de Spartan Race die op 30 juni voor het eerst in Maastricht wordt gehouden. In het Stadspark blijkt er inmiddels geen doorkomen meer aan. De Vrijmarkt is een gigantisch succes; (verkeers)regelaars hebben de grootst mogelijke moeite om de boel in goede banen te leiden. Langs een van de wandelpaden lacht een stralend meisje haar tanden bloot. Ze heeft zojuist een exemplaar verkocht uit De Kameleon-reeks. Maar liefst twee euro voor een boek dat ze inmiddels vaak genoeg gelezen heeft.

 


P E R S B E R I C H T

Op Koningsdag 27 april 2018. presenteert het Oranjecomité in samenwerking met Maastricht Sport en Stichting Cultura Mosae op en rond het Vrijthof een uitgebreid programma voor jong en oud.
Het Vrijthof staat vol  !!
Speciale aandacht is er voor jeugd en sport.|
Het programma, dat ook terug te vinden is op de website www.oranjecomitemaastricht.nl, ziet er als volgt uit.

Na de Oecumenische Dienst om 10.00 uur in de Sint Janskerk vindt op het Vrijthof de Buitengewone Vlaggenparade plaats.
Verder zijn er diverse activiteiten zoals schminken, springkussen, een ballonnenartiest, pony rijden voor de jongere leeftijdscategorie.

Maastricht Sport van de gemeente heeft een aantal clubs waaronder Basketbal Club Kimbria en mountainbike vereniging Trailz043 bereid gevonden, aanwezig te zijn om jong en oud kennis te laten maken met hun club (organisatie) en de sport die ze aanbieden.  Er is een spannend parcours uitgezet en er vindt een basketbal challenge plaats. Ook de organisatie van Spartan Run is aanwezig met een aantal uitdagende obstakels. Tot slot vinden in het kader van ‘Voetbal beweegt de stad’ diverse voetbalactiviteiten plaats. Kortom, een sportieve middag voor jong en oud om lekker in beweging te komen en kennis te maken met sporten die je altijd al een keer wilde proberen.
Deze sportactiviteiten op het Vrijthof vinden plaats tussen 13.00 uur en 17.00 uur en zijn vrij toegankelijk voor iedereen. Vooraf aanmelden is niet nodig. Voor elke afzonderlijke sport geldt dat er professionele begeleiding aanwezig is.

Voor verfrissing voor de deelnemers is gezorgd. Met medewerking van T36 wordt een waterbar geplaatst.

Naast het sportieve programma zorgt Stichting Cultura Mosae voor een sfeervol muzikaal programma dat plaatsvindt vanaf het podium op de kiosk.  De presentatie is in handen van Dyanne Sleijpen. Er zijn onder andere optredens van Evy Cratsborn, The Detain, Gap Year, Merel van den Boogaard, Lotte Walda en Aïcha Cherif (solo) die dit jaar te bewonderen is op Pinkpop.

Tijdens het hele gebeuren zal wethouder John Aarts rond 15.30u de winnaars bekend maken van de PR en lotingsactie KING OF THE ROAD. Zie voor verdere info hieromtrent www.maastrichtbereikbaar.nl/king

Diverse Maastrichtse muziekgezelschappen zullen op deze dag het feestelijk gebeuren in de wijken muzikaal opluisteren.
Ook in de buitenwijken is er van alles te doen. Zo zijn in Limmel in samenwerking van diverse partijen de handen ineengeslagen en worden tussen 12.00 en 18.00 uur op het plein voor het Lochtmanhuis diverse activiteiten georganiseerd. Denk aan fietsversieren, kinderrommelmarkt, fietstocht, oud-Hollandse spelen, BBQ, een tombola, drankbuffet, optredens van o.a. de Maastrichtse Operette Vereniging en de Maastrichtse Twirling Stars.

De Koningsdagfestiviteiten worden zoals gebruikelijk ’s avonds rond 22.00 uur afgesloten met een groot vuurwerk.

Mochten de weersomstandigheden onverhoopt van dien aard zijn dat de buitenactiviteiten geen doorgang kunnen vinden, dan wordt voor een deel van het programma uitgeweken naar de Sterzaal in de Bredestraat 19.

Voor verdere info is verkrijgbaar via info@oranjecomitemaastricht.nl

Het Oranjecomité is voor de organisatie van dit programma geheel afhankelijk van sponsoring.  Voor de mogelijkheden verwijzen wij u graag naar onze website.

Maastricht, 20 april 2018
Stichting Oranjecomité Maastricht


 

DE LIMBURGER

Muziek en vuurwerk gezocht voor Koningsdag Maastricht